1 augustus 2022

Btw bij korte verhuur woonruimte

Is de verhuur van woonruimte voor een korte periode btw-vrijgesteld of btw-belast? Dit hangt af van een aantal voorwaarden. Welke zijn dit?

Verhuur woonruimte btw-vrijgesteld

Verhuur van woonruimte is in principe btw-vrijgesteld. Als een verhuurder niet teveel met btw-belaste kosten maakt, is een btw-vrijgestelde verhuur ook meestal voordeliger. De particulier die de woonruimte huurt, heeft immers geen recht op btw-aftrek.

Let op!

Als je als verhuurder echter veel met btw-belaste kosten maakt, is de btw-vrijgestelde verhuur niet altijd gunstig. Je kunt dan namelijk de btw op gemaakte kosten niet aftrekken.

Korte verhuur btw-belast

Verhuur voor een korte periode binnen het kader van het hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf is altijd btw-belast. Verhuurders met veel btw-belaste kosten willen daarom soms liever voor deze verhuur kiezen. Zij kunnen dan immers de btw op de kosten in aftrek brengen.

Let op!

Niet elke kortdurende verhuur vindt automatisch plaats binnen het kader van het hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsverblijf. De verhuur moet dan namelijk wel de daarvoor kenmerkende elementen bevatten. Zo zal onder meer de woonruimte moeten zijn ingericht met meubilair en inventaris om daarin kort te verblijven.

Wat is 'kortdurende verhuur'?

Van een korte periode is volgens de Belastingdienst in ieder geval sprake als de gasten maximaal zes maanden in de accommodatie verblijven én het middelpunt van hun maatschappelijke leven niet naar de accommodatie verplaatsen.

Leegstandswet

Volgens een rechter voldeed een ontwikkelaar van een appartementencomplex niet aan de voorwaarden om btw-belast te verhuren. De ontwikkelaar verhuurde een deel van de appartementen tijdelijk in het kader van de Leegstandswet, voordat hij deze verkocht aan particulieren en beleggers. De appartementen waren gestoffeerd en gemeubileerd en werden telkens voor zes maanden verhuurd.

Desondanks voldeed de verhuur volgens de rechter niet. Zo moesten huurders kleine herstellingen - zoals het vervangen van lampen en het oplossen van verstoppingen - zelf uitvoeren. Ook waren zij verantwoordelijk voor het schoonhouden van het appartement. De huurders werden daarnaast aangeslagen voor gemeentelijke heffingen en waterschapslasten en hadden bijna allemaal zelf een energiecontract gesloten met een energiemaatschappij. Aangezien de meeste huurders niet over andere woonruimte beschikten, vond de rechter ook dat het middelpunt van hun maatschappelijke leven was verplaatst naar het appartementencomplex.

Tip!

Deze ontwikkelaar kreeg een forse naheffingsaanslag opgelegd omdat hij, vanwege de btw-vrijgestelde verhuur, geen recht op btw-aftrek had. Zorg dat je niet verrast wordt met zo’n naheffingsaanslag.

Wil je btw woonruimten btw-belast verhuren? Bespreek dit dan met een van onze adviseurs.

Gerelateerde artikelen

Garantieverklaring verplicht voor eigenrisicodragerschap WGA

Garantieverklaring verplicht voor eigenrisicodragerschap WGA

26-07-2022

Om eigenrisicodrager voor de WGA te worden moet je als werkgever aan een aantal voorwaarden voldoen. De regels zijn strikt en er is geen tot nauwelijks ruimte voor coulance. Wat zijn de voorwaarden?
Premie Aof bij uitkering aanvullend geboorteverlof

Premie Aof bij uitkering aanvullend geboorteverlof

19-07-2022

Op welke manier verwerk je de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) in de aangifte loonheffingen bij aanvullend geboorteverlof van jouw werknemer? De Belastingdienst heeft daarover nieuwe informatie gepubliceerd.
Advies

Advies

De keuzes en beslissingen die u maakt zijn cruciaal voor het succes van uw onderneming. Bijvoorbeeld advies over de rechtsvorm van uw onderneming, bij uitbreiding of bedrijfsbeëindiging. Wij werken samen met ons zusterbedrijf Omnyacc. Hierdoor beschikken wij over de juiste kennis om u goed te kunnen adviseren.
Dga, wanneer is een lening bij jouw bv (on)zakelijk?

Dga, wanneer is een lening bij jouw bv (on)zakelijk?

09-08-2022

Bv’s en hun dga’s komen met elkaar nogal eens leningen overeen. Hieraan kleven diverse voordelen, zolang maar acht wordt geslagen op de zakelijkheid van de lening. Gebeurt dit niet, dan kan dit vervelende fiscale gevolgen hebben.
Online diensten

Online diensten

Altijd en overal uw (loon)administratie bijwerken? Dat kan met behulp van onze online diensten. Bespaar kostbare tijd en ervaar de voordelen van onlinewerken. We kunnen de online-diensten specifiek op uw behoeften afstemmen.
Geen aftrek voor dga die eigen boeterente bepaalt

Geen aftrek voor dga die eigen boeterente bepaalt

16-08-2022

Een dga die bij zijn eigen bv een hypotheek voor zijn eigen woning heeft afgesloten, kan soms bij het oversluiten ervan geen boeterente in aftrek brengen, als hij zelf de voorwaarden hiervan kan bepalen.