5 augustus 2022

Overgangsregeling vrijstelling werkvergunning Oekraïners verlengd

Vanaf 1 april 2022 geldt een werkvergunningsvrijstelling voor vluchtelingen uit Oekraïne. Tot en met 31 augustus was dit al mogelijk zonder de sticker van de IND in het paspoort. Deze termijn is onlangs verlengd naar 31 oktober 2022.

Zonder werkvergunning

Normaal gesproken moet je een werkvergunning aanvragen als je een werknemer afkomstig uit Oekraïne wilt aanstellen. In verband met de oorlog in hun thuisland geldt voor deze vluchtelingen echter de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Hierdoor kun je hen te werk stellen zonder vergunning.

Bewijs

Om gebruik te kunnen maken van werken zonder werkvergunning moeten Oekraïners een sticker van de IND in hun paspoort tonen waaruit blijkt dat zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zo’n sticker bij de IND aanvragen.

Overgangsregeling tot en met 31 oktober 2022

Nog niet alle vluchtelingen hebben zo’n sticker. Het is ook onzeker of alle vluchtelingen die zo’n sticker willen, deze voor 1 september 2022 kunnen krijgen. Daarom is de overgangsregeling waarin ook gewerkt kan worden zonder sticker verlengd tot en met 31 oktober 2022.

Let op!

De Oekraïner heeft wel een BSN nodig om te kunnen werken. Vanaf 1 november 2022 is dus ook de sticker verplicht.

Meldplicht

Je bent verplicht een melding te doen bij het UWV als je een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen. Op de melding geef je onder meer de duur en omvang van het dienstverband aan, de functie en het loon van de werknemer. Twee dagen na deze melding kan deze dan starten met werken.

Gerelateerde artikelen

Tweede Kamer wil liquiditeitsproblemen box 3 voorkomen

Tweede Kamer wil liquiditeitsproblemen box 3 voorkomen

09-08-2022

Het kabinet werkt aan voorstellen voor een nieuwe belasting op sparen en beleggen. Daarbij wordt ook gedacht aan een belasting op vermogensaanwas. De Tweede Kamer heeft in een motie verzocht om hierbij liquiditeitsproblemen voor belastingplichtigen te voorkomen.
Belangen van betrokkenen meewegen bij precariobelasting

Belangen van betrokkenen meewegen bij precariobelasting

17-08-2022

Als ondernemers gebruikmaken van gemeentegrond, kan een gemeente hiervoor precariobelasting heffen. Daarbij moet een gemeente de belangen van betrokken ondernemers meewegen anders loopt de gemeente het risico dat de belastingaanslagen worden vernietigd.
Contact

Contact

Heeft u vragen over uw administratie? Neem dan gerust contact met ons op. 
Advies

Advies

De keuzes en beslissingen die u maakt zijn cruciaal voor het succes van uw onderneming. Bijvoorbeeld advies over de rechtsvorm van uw onderneming, bij uitbreiding of bedrijfsbeëindiging. Wij werken samen met ons zusterbedrijf Omnyacc. Hierdoor beschikken wij over de juiste kennis om u goed te kunnen adviseren.
Goedkeuring voorkoming dubbele belasting bij rechtsherstel box 3

Goedkeuring voorkoming dubbele belasting bij rechtsherstel box 3

02-08-2022

Heb je recht op het rechtsherstel box 3? En ben je binnenlands belastingplichtig in Nederland, maar heb je ook buitenlandse bezittingen en schulden? Dan kun je onder voorwaarden gebruikmaken van een ‘goedkeuring’ van de staatsecretaris bij de berekening van de voorkoming van dubbele belasting.
Tijdelijk soepelere Belastingdienst bij saneringsakkoorden

Tijdelijk soepelere Belastingdienst bij saneringsakkoorden

08-08-2022

Vanaf 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 neemt de Belastingdienst in saneringsakkoorden genoegen met een lager uitkeringspercentage dan normaal. Het betreft een tijdelijke tegemoetkoming die bedoeld is om - in de kern gezonde - ondernemingen met schulden extra te ondersteunen in de nasleep van de coronacrisis.